CIU CIU

luni, 2 iunie 2008

18 ani

As putea sa vorbesc intr-una despre partea legala si partea juridica a ceea ce inseamna sa fii major, sa ai 18 ani impliniti, sa fii responsabil de propriile tale actiuni si de consecintele acestor actiuni in fata justitiei, a parintilor, a societatii dar nu as vrea sa scriu ceea ce probabil ar scrie/scriu/au scris colegii mei.

18 ani inseamna practic o bucurie, bucuria de a fi considerat un om matur si nu un copil “lasa-l ca nu stie ce face, e mic”; dar varsta de 18 ani este de asemenea si o povara. De acum incolo oamenii, societatea in general au alte asteptari de la mine si nu stiu daca as putea sa le implinesc aceste asteptari. Toti se asteapta ca de acum incolo sa fiu in stare sa iau o decizie buna pentru mine, sa imi asum esecul sau succesul acestei decizii, sa gandesc ca un om matur si sa actionez ca atare, acest lucru putand fi o povara chiar, cum am mentionat mai sus.

De exemplu, in Statele Unite esti considerat destul de matur sa poti conduce o masina de la varsta de 16 ani, insa nu esti destul de matur pentru a putea cumpara bauturi alcoolice sau a vota, ceea ce este permis la noi la 18 ani. Fiecare stat are legile lui si fiecare om are gandirea lui proprie si unica, ce ar trebui sa reflecte maturitatea. Dar cat de matur poate fi un om la 30 de ani sa spunem, cand in ochii parintilor lui va fi intotdeauna un copil si va fi tratat ca atare?

Sa va spun ce inseamna pentru mine maturitatea, ce inseamna pentru mine responsabilitatile ce apar dupa implinirea acestei varste.

Sa fii atat de constiincios si sa iti placa un lucru atat de mult incat sa faci din el un tel in viata si sa il urmaresti neluand in considerare obstacolele si propria ta sanatate. Sa treci peste limitele impuse de catre mama ta si sa te intorci acasa dupa o dupa-amiaza ploioasa, ud si murdar, sa intri in bucatarie iar din buzunarele gecii sa se auda sunete ciudate, mama sa te intrebe ce se aude, si din buzunare sa inceapa sa sara broscute, acest lucru ducand la excluderea ta din casa pana in monentul in care vei fi destul de curat pentru a fi primit inapoi in casa. Sa instalezi in mansarda un laborator de biologie unde sa faci tot felul de experimente, unde sa cresti broscute pesti si toate vietatile pamantului, unde sa faci disectii pentru a afla cat mai multe despre modul in care suntem facuti, pentru a afla de unde vine viata. Sa vrei sa citesti toate cartile lumii, sa vrei sa stii ce au zis ganditorii lumii despre tot si toate, sa ai impresia ca cele 24 de ore ale zilei nu iti vor ajunge in veci sa afli toate acestea, sa cunosti toate tainele ce ne inconjoara. Sa ajungi ca in fiecare noapte, sa mai scazi cate 10 minute de somn, in alte cuvinte, astazi sa scazi 5 minute din cele 8 ore de somn recomandate, 5 minute noaptea si 5 minute dimineata pana ajungi la recordul de 3 ore dormite pe noapte. Pentru a invata cat mai multe, sa faci cate un dus rece o data la o ora pentru a reusi sa distragi somnul de la a isi face datoria, pur si simplu telurile tale sa fie mai mari si mai importante decat propria ta sanatate. Sa fii atat de puternic din punct de vedere moral, incat tentatiile varstei si anume: iesirile cu prietenii, patosul de a cadea in teribilismul varstei si al viciilor.

Desigur v-ati dat seama la ce anume ma refer si la cine anume, si anume la romanul “Jurnalul adolescentului miop” scris de inegalabilul Mircea Eliade la numai 16 ani. Asta inseamna maturitate din punctul meu de vedere, sa poti sa faci orice compromis pentru a obtine ceea ce iti doresti.

Acestea fiind spuse, sper ca in viitor sa pot avea si eu puterea aceasta, de a urmari si a face ceea ce imi place cu orice cost.